Tiistaiaamuna 12.6. hyvinkääläinen kokenut rengastaja ja lintuharrastaja Jukka Tanner lisäsi oikealla olevan kuvan lintuharrastajien Facebook-ryhmään. Kuvassa on pieni lehtopöllönpoikanen kannon päällä ja taustalla tyypillinen, kesäaikainen avohakkuu. Kuva oli kerännyt ryhmässä nopeasti jo satoja reaktioita eri lintuharrastajilta, joiden reaktiot olivat myös omien, samankaltaisten kokemusten purkamista.

Lähestyimme lehtopöllönpoikasen kuvannutta Jukka Tanneria ja pyysimme lupaa jakaa kuvaa. Usea media oli jo lähestynyt samalla asialla. Saimme kuvan sähköpostitse ja jaoimme sen järjestöjen some-kanavissa.

Kuva kiteytti erinomaisesti avohakkuiden ja pesintäajan välisen ongelman: Metsiä avohakataan nopeasti, linnunpesien sijainteja ei kyetä huomioimaan, pesiä tuhoutuu tai vahingoittuu suoraan ja välillisesti ja lukemattomat linnunpoikaset ympäri Suomea menettävät vuosittain pesäpaikkansa ja ympäröivät kotimetsänsä.

Tämä tunnettu ja kritisoitu ongelma on Tannerin kuvan ydin. Kesäaikaisten avohakkuiden aiheuttamat seuraukset pesiville linnuille ja niiden poikasille ovat totta.

Rengastettavan linnun nostaminen pesästä kuuluu normaaliin rengastustilanteeseen, eikä aiheuta asiantuntevan ja koulutetun rengastajan tekemänä haittaa linnulle. Tällainen siirtäminen saattaa vaikuttaa asiaa tietämättömälle kummalliselta. Jukka Tannerin kuva on otettu poikkeuksellisessa rengastustilanteessa, jossa pesämetsä on tuoreeltaan avohakattu ja tietojen mukaan poikanen löydetty ensin kattonsa menettäneen pesän luota maasta. Rengastamisen jälkeen, punnituksen ja kuvan ottamisen tilanteessa poikanen on tietojen mukaan nostettu kannon päälle. Tieto linnun nostamisesta kannolle ei ollut kuvaa jaettaessa järjestöjen käytössä, mutta se ei myöskään muuta muuksi kuvan sanomaa: pöllön kotimetsä on hakattu kesken pesinnän.

Ympäristöjärjestöt ovat viestineet pitkään ja aktiivisesti paitsi avohakkuiden tuhoisista vaikutuksista yleisesti metsäluontoomme, myös kesäaikaisten avohakkuiden vaikutuksista lintujen pesintään. 

Kuvakaappaus Iltalehden uutisesta vuodelta 2016

Valitettavasti tuhoisat vaikutukset näkyvät usein lähinnä lajiston seurannoissa ja tutkimuksissa. Kuvia, joissa tämä viesti ja huoli kiteytyy, tulee eteen harvemmin. Harva lähtee tuoreille avohakkuille kuvaamaan luontoa. Pari vuotta sitten avohakkuiden tieltä pelastetun viirupöllönpoikasen kuva levisi somessa. Sama tarina levisi silloin myös mediassa.

On erinomainen uutinen, ettei tässä tapauksessa pesäpuu tuhoutunut hakkuissa kuten mediassa alunperin uutisoitiin. Kuvan lehtopöllönpoikasen elintärkeä pesämetsä on kuitenkin nyt avohakattu. Tätä tosiasiaa ei voi enää muuttaa. Tulevaan voimme vaikuttaa.

 

 

 

Suomen luonnonsuojeluliitto
Greenpeace Suomi
BirdLife Suomi
Luonto-Liitto
Natur och Miljö

 

To 14.6.2018 klo 22.43: Täsmennetty YLE:n uutisen mukaisesti rengastamisen ja kuvanottamisen järjestystä sekä lisätty tieto punnituksesta ennen kuvanottoa (https://yle.fi/uutiset/3-10255566)