Avohakkuut_Romevaara1995
01.12.2024
01.12.2024
Tiedote. Julkaistu: 20.10.2021, 12:46 Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen takana olevat ympäristöjärjestöt iloitsevat Metsähallituksen tuloutusvaatimuksen ja tuottotavoitteiden maltillistamisesta sekä avohakkuiden vaihtoehtojen etenemisestä. Jatkuvalle kasvatukselle olisi kuitenkin pitänyt saada prosentuaalinen tavoite valtion metsissä. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta on saanut valmiiksi…
Tiedote. Julkaistu: 23.10.2020, 08:05 Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen takana olevat ympäristöjärjestöt ovat huolestuneita siitä, että maa- ja metsätalousvaliokunnan tämänpäiväiseen, aloitetta käsittelevään asiantuntijakuulemiseen ei ole kutsuttu yhtään tutkijaa, joka olisi itse tutkinut metsien jatkuvaa kasvatusta. Siitä huolimatta, että valiokunnan…
Kansalaisaloitteen käynnistäneiden järjestöjen edustajat ovat torstaina 1.10. kuultavana maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Valiokunnan avointa kokousta voi seurata verkkostreamauksena kello 10 alkaen täällä. Luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace kommentoivat valiokunnan kuulemista samanaikaisesti Twitterissä. Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite vaatii avohakkuiden…
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle 22.10. Tämän jälkeen aloite käsitellään lähetekeskustelussa täysistunnossa, jonne osallistuvat kaikki kansanedustajat. Lähetekeskustelusta aloite etenee maa- ja metsätalousvaliokuntaan, joka tekee itsenäisen päätöksen siitä otetaanko aloite valiokunnan käsittelyyn. Varsinaisessa valiokuntakäsittelyssä kuullaan aiheen eri asiantuntijoita…
Yli 60 000 suomalaista allekirjoitti kansalaisaloitteen, joka tähtää valtion metsien hakkuutapojen muuttamiseen. Suuret kiitokset siitä! Aloite luovutetaan eduskunnalle tiistaina 22. lokakuuta ja käsittely alkaa todennäköisesti marraskuun aikana lähetekeskustelulla eduskunnan täysistunnossa. Lähetekeskustelusta asia lähetetään valmisteltavaksi maa- ja…
Viiden ympäristöjärjestön, Suomen luonnonsuojeluliiton, Greenpeacen, BirdLifen, Luonto-Liiton sekä Natur och Miljön, alulle laittama kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion mailla keräsi kirkkaasti yli eduskuntakäsittelyyn vaaditun määrän kannatusilmoituksia. Puolen vuoden mittainen nimienkeruu päättyi lauantaina.
Liisa Näntö, 56, ja Mona Sumelius, 68, keräävät nimiä Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteeseen. Kiinnostus vapaaehtoistyötä kohtaan heräsi omien tyttärien kautta. Työtä motivoi rakkaus metsään ja kiinnostavat keskusteluaiheet ihmisten kanssa. Miten teistä…
Ilmastonmuutos on tosiasia, ja suomalaistenkin on siihen vastattava. Yhtä lailla on kuitenkin tosiasia, ettei ilmastonmuutosta torjuta kasvattamalla hakkuita kestämättömälle tasolle. Suomalainen tiedeyhteisö on varsin yksimielisesti varoittanut lisähakkuiden vesittävän kaikki muut maamme ilmastotoimet. Tutkijoiden viestin kyseenalaistaminen on vaarallista,…
Eilen julkaistu kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n odotettu raportti on toiveikas: globaalin lämpenemisen rajoittaminen alle 1,5 asteeseen on raportin mukaan mahdollista, kiireellistä ja välttämätöntä. Keinot lämpenemisen rajoittamiseksi ovat tiedossa: Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttö pitäisi lopettaa kiireesti.
Sarjan viimeisessä osassa avataan sitä, kuinka metsästä tulee kauppatavaraa ja puusta tuotteita. Suomi on perinteisesti halunnut tulla tunnetuksi metsätalous- ja metsäteollisuusmaana. Kuinka asiat arvotetaan ja kuka metsistämme hyötyy? Maksamme metsätalouden tuotteista kallista hintaa esimerkiksi metsäluonnon monimuotoisuuden köyhtymisenä.
Blogisarjan tässä osassa avataan metsänhoitoon ja metsänhoitotöihin liittyvää sanastoa. Kun metsä on saatu mitattua, määriteltyä ja jaettua hallittaviin kuvioihin, keskitytään puustoon ja sen kasvun ohjailuun. Mitä jaksoittainen metsänhoito pitää sisällään hakkuukierron eri vaiheissa? Jo ensimmäisessä osassa avattiin…
Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa paneudutaan metsätalouden maailmaan ja termistöön. Maailmaan, jossa metsän hoitaminen voi tarkoittaa sen kaatamista ja parantaminen metsäautotien tekemistä, arkimetsä on talousmetsä ja kestävä metsätalous sellaista, jossa monimuotoisuus heikkenee ja ilmasto lämpenee. Tarkoituksena on avata termistöä…
Metson kuva yllä: Jyrki Mäkelä Metsäkanalinnut ovat suomalaisen metsän selviytyjiä. Pakkaset eivät hätkäytä lumikiepissä yöpyviä lintuja, ja ravintoa on niille boreaalisissa havumetsissä riittävästi tarjolla ympäri vuoden. Kanalintuja meillä riittääkin: jos lintujen runsautta mitattaisiin yksilömäärän sijasta biomassalla,…
IS:n pääkirjoituksessa (23.8.) todetaan, että Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen perustelut ovat kannatettavia asioita. Ihmiset todella ovat heränneet ilmastonmuutoksen tuomiin ongelmiin kuten kuivuuteen ja kuumuuteen sekä tehometsätalouden ongelmiin kuten metsälajien heikkoon tilanteeseen ja liejuisiin uimavesiin. Aloite ajaa…
Ennen toista maailmansotaa valtion metsissä ei tehty avohakkuita kuin poikkeustapauksissa. Voimassa olleen yksityismetsälain mukaan avohakkuita sai tehdä vain kasvukykynsä menettäneissä metsissä, ja tätä periaatetta noudatettiin myös valtion metsissä. Toisen maailmansodan syttyminen 1939 vaikeutti Suomen polttoainehuoltoa ja lisäsi…
Kuvaaja: Jani Sipilä, Greenpeace En kalavverkning är verkligen ingen fröjd för ögat. Ännu bedrövligare är synen om marken även har dikats eller ytskiktet har rivits upp. Det är inte alls konstigt att finländarna ogillar kalavverkningar. Jag…
Viranomaiset ovat Suomessa omaksuneet tulkinnan, että lintudirektiivi ja luonnonsuojelulaki eivät rajoita talousmetsien kesähakkuita. Tulkinta perustuu näkemykseen, etteivät hakkuut ole lintujen tahallista häirintää. Suomessa omaksuttu tulkintalinja on EU:n lintudirektiivin velvoitteiden näkökulmasta kyseenalainen. Olen tehnyt lintudirektiivin velvoitteiden noudattamisesta talousmetsien…
Lintujen uhanalaisuusselvityksessä on todettu 11 metsälajia uhanalaiseksi ja kaksi lähes uhanalaiseksi. Yhteensä metsälintulajeja on 82. Muissa elinympäristöissä on suhteessa enemmän uhanalaisia lajeja kuin metsissä. Metsälajien lista kattaakin kaikki lajit nuoria metsiä suosivista varttuneiden metsien lajeihin. Erityisesti…
Tiistaiaamuna 12.6. hyvinkääläinen kokenut rengastaja ja lintuharrastaja Jukka Tanner lisäsi oikealla olevan kuvan lintuharrastajien Facebook-ryhmään. Kuvassa on pieni lehtopöllönpoikanen kannon päällä ja taustalla tyypillinen, kesäaikainen avohakkuu. Kuva oli kerännyt ryhmässä nopeasti jo satoja…
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitekampanja pyysi minulta kommentteja metsäneuvos Marja Kokkosen blogikirjoitukseen ”Pitäisikö metsätalouden kestävyyskeskustelusta huolestua?” Asia liittyy siis kansalaisaloitteeseen, jossa ehdotetaan avohakkuiden lopettamista valtion metsissä. Minulta haluttiin selvennystä seuraaviin blogin näkemyksiin: “Jos kaikki nykyvolyymillä tehtävät hakkuut haluttaisiin tehdä…